Δράση ευαισθητοποίησης για την αναπηρία (15/5/2023)

Συμμετοχή των μαθητών και των μαθητριών της Β τάξης του Γενικού Λυκείου Αργαλαστής σε Δράση Ευαισθητοποίησης σχετικά με την αναπηρία

Στο Γενικό Λύκειο Αργαλαστής, τη Δευτέρα 15 Μαΐου 2023, πραγματοποιήθηκε για τους μαθητές και της μαθήτριες της Β τάξης Δράση Ευαισθητοποίησης σχετικά με την αναπηρία σε συνεργασία με το ΣΩΜΑΤΕΙΟ  ΑμεΚΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ και  την ανθρωπολόγο Δήμητρα Βαρβαρέζου.

Στόχος της δράσης ήταν οι μαθητές και οι μαθήτριες να ευαισθητοποιηθούν σε σχέση με την αναπηρία, να αντιληφθούν τις δυσκολίες της ζωής των ατόμων με αναπηρία στη σύγχρονη Ελλάδα, να συζητήσουν γι’ αυτές και να προτείνουν λύσεις. Συζητήθηκαν, επίσης, ζητήματα που άπτονται των στερεοτύπων που επιβιώνουν σχετικά με τους ανθρώπους με αναπηρία, καθώς και οι διακρίσεις που αυτά αντιμετωπίζουν στο εκπαιδευτικό, ψυχαγωγικό και επαγγελματικό πεδίο.

Η δράση περιλάμβανε τρία μέρη:

  • Αρχικά, αναγνώστηκε ένα αλληγορικό παραμύθι, με πρωταγωνιστές το Αυτί, το Στόμα, το Στερεότυπο, την Αδιαφορία και τον Φόβο απέναντι στο διαφορετικό. Οι μαθητές και οι μαθήτριες εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους σε ελεύθερη συζήτηση.
  • Στη συνέχεια, η κα Βαρβαρέζου ζήτησε από τους μαθητές και τις μαθήτριες να κάτσουν στο αναπηρικό της αμαξίδιο και να αποκτήσουν την εμπειρία της κίνησης με αυτό στους χώρους του σχολείου.
  • Τέλος, ερευνήθηκε ο σχολικός χώρος αναφορικά με την προσβασιμότητά του. Πόσο ασφαλές ή επικίνδυνο είναι για ένα άτομο που μετακινείται με αναπηρικό αμαξίδιο να κινηθεί στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του σχολείου; Τα συμπεράσματα ήταν, δυστυχώς, αποθαρρυντικά.

Προτάθηκαν οι κατάλληλες τροποποιήσεις, που θα καταστήσουν το Λύκειο Αργαλαστής προσβάσιμο σε άτομα με αναπηρία, οι οποίες και θα μεταβιβαστούν με έγγραφο που θα συντάξουν τα παιδιά στον Δήμο Νοτίου Πηλίου, προκειμένου να μεριμνήσει για την υλοποίησή τους.