Γαλλία (Ιανουάριος 2015)

Το Φεβρουάριο του 2015 το σχολείο μας συμμετείχε στην τρίτη συνάντηση στο SaintQuentinστη Γαλλία. Η ελληνική ομάδα απαρτιζόταν από δύο καθηγητές (ένας συνοδός για τους μαθητές κι ένας για το transnationalmeeting) και πέντε μαθητές. Το θέμα της συνάντησης ήταν «Έθνη, μετανάστες και μειονότητες».

paris

Οι μαθητές, πριν τη συνάντηση διερεύνησαν την κατάσταση που ισχύει στην Ευρώπη σχετικά με τα δικαιώματα των μεταναστών και των μειονοτήτων και ειδικότερα τις ευκαιρίες που δίνονται στους νέους μετανάστες στις χώρες της Ευρώπης, αλλά και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στο σχολείο και στο νέο περιβάλλον. Ετοίμασαν μια παρουσίαση με τίτλο «Barriers and opportunities for young immigrants in Greece» όπου παρουσίασαν την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα σχετικά με τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι νέοι μετανάστες στην ελληνική κοινωνία αλλά και ευκαιρίες που προσφέρει η ελληνική κοινωνία στους νέους μετανάστες. Πήραν συνέντευξη από πολίτες, με σκοπό να διερευνήσουν τις απόψεις τους για τη μαθητική διαρροή, τις αξίες  του σεβασμού απέναντι στους άλλους, της ισότητας, τη διαφύλαξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι μαθητές επίσης έγραψαν μια έκθεση και μια αφίσα με τίτλο: «Who do you think I am?»

Who do you think I am GREEK POSTER FOR FRANCE

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στη Γαλλία, οι Έλληνες μαθητές είχαν την ευκαιρία να επικοινωνήσουν με άλλα παιδιά στα αγγλικά, χρησιμοποιώντας έτσι τις γνώσεις τους σε ένα βιωματικό πλαίσιο. Οι μαθητές πήραν μέρος σε δραστηριότητες όπως ταξίδια, επισκέψεις σε μουσεία, παρακολούθηση ταινίας, συζητήσεις, εργαστήρια εκμάθησης χορών, τραγουδιών, παιχνίδια, σεμινάρια. Με τις δραστηριότητες αυτές, αφού δόθηκε η ευκαιρία στα παιδιά να γνωρίσουν το Saint-Quentin και την κουλτούρα των κατοίκων του, καλλιεργήθηκε μια θετική στάση απέναντι στις ευρωπαϊκές αξίες και αναπτύχθηκε το πνεύμα της κατανόησης και του αμοιβαίου σεβασμού, καθώς και η αποδοχή και η ανοχή της διαφορετικότητας των πολιτισμών και ανθρώπων.

Η εβδομάδα στο Saint Quentin περιγράφεται με το παρακάτω κείμενο από την ομάδα των μαθητών:

Φτάνοντας το πρωί της Δευτέρας στο Saint-Quentin μας υποδέχτηκαν με θέρμη καθηγητές, μαθητές  και οι γονείς των παιδιών που θα φιλοξενούσαν τους Έλληνες μαθητές στο σχολείο τους. Εκεί έγιναν οι πρώτες γνωριμίες ανάμεσα στους μαθητές και καθηγητές από την Γαλλία, την Τουρκία  και την Σουηδία. Η πρώτη συνάντηση ήταν ζεστή και αρκετά φιλόξενη. Το βράδυ της Δευτέρας, οι μαθητές οδηγήθηκαν στα σπίτια των παιδιών που φιλοξενούσαν και οι δε καθηγητές σε ένα από τα ξενοδοχεία της περιοχής.

Την άλλη μέρα το πρωί αρχικά  ακολούθησε ξενάγηση στο σχολείο. Στη συνέχεια  έγιναν οι παρουσιάσεις των συνεντεύξεων από όλες τις χώρες. Κατόπιν έγινε ο διαγωνισμός δοκιμίου, αφίσας. Η Ελλάδα δυστυχώς κατέλαβε την δεύτερη θέση, ενώ την πρώτη θέση την πήρε η Γαλλία. Ωστόσο όλες οι συμμετοχές ήταν πολύ καλές. Στη συνέχεια ακολούθησε μια εμπειρική μέρα ανακαλύπτοντας το Saint-Quentin.

Την Τρίτη ημέρα της διαμονής μας στο Saint-Quentin επισκεφθήκαμε το μουσείο “village d’antan”.  Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μια συλλογή με μοτοσικλέτες και η επίσκεψη αυτή ήταν μοναδική για όλους.  Το βράδυ οι μαθητές και οι καθηγητές του προγράμματος οδηγήθηκαν στο σχολείο, όπου και δείπνησαν .

Την τέταρτη ημέρα παρακολουθήσαμε παραδοσιακούς γαλλικούς χορούς και στη συνέχεια  πραγματοποιήθηκε  η αναπαράστασή τους από όλους τους συντελεστές του προγράμματος.  Το μεσημέρι οι μαθητές του προγράμματος  ανέλαβαν δράση στην κουζίνα. Έπρεπε να μαγειρέψουν γαλλικές “crepes  και chouquettes” .  Οι εμπειρία αυτή ήταν πολύ ωραία και όλοι διασκέδασαν.

Την Παρασκευή πήραμε το λεωφορείο για την πόλη ” Lille”. Αρχικά  επισκεφθήκαμε το “Louvre Lens Museum” , ενώ στη συνέχεια ακολούθησε ξενάγηση στην πανέμορφη πόλη Lille. Αργότερα οι μαθητές έκαναν βόλτα στην ιστορική αυτή πόλη και η επίσκεψή μας εκεί, άφησε θετικές εντυπώσεις. Το βράδυ οι μαθητές επέστρεψαν πίσω στο Saint-Quentin και αποχαιρετίστηκαν μεταξύ τους με μια ζεστή αγκαλιά.

Το Σάββατο μαθητές και καθηγητές από τις αποστολές που είχαμε μείνει πίσω, πήραμε το λεωφορείο για να κάνουμε μια ακόμη τελευταία επίσκεψη.  Επισκεφθήκαμε μια από τις πιο διάσημες ρωμαιοκαθολικές εκκλησίες της περιοχής , το “Αmiens” και επιστρέψαμε πίσω στο Saint-Quentin, όπου οι μαθητές και οι καθηγητές είχαν ελεύθερο χρόνο για βόλτες, ψώνια, φαγητό και ότι άλλο επιθυμούσαν .  Το βράδυ οι μαθητές παρακολούθησαν από κοντά έναν αγώνα μπάσκετ και ύστερα αποχώρησαν με σκοπό για να ξεκουραστούν για να είναι έτοιμοι για το  ταξίδι της επιστροφής.

Την ημέρα της αποχώρησης, οι καθηγητές, οι μαθητές και  οι οικογένειες που φιλοξενούσαν τα παιδιά βρέθηκαν εκεί στο σταθμό του τραίνου.  Τα παιδιά αποχαιρετίστηκαν  και υπήρξε μεγάλη συγκίνηση και από τις δυο πλευρές.  Κάπως έτσι η εβδομάδα έφτασε στο τέλος της.

Η υπέροχη αυτή εμπειρία θα μείνει αξέχαστη σε όλους. Για όλους ήταν κάτι πολύ μοναδικό, ενώ δημιουργήθηκαν ισχυροί δεσμοί φιλίας. Τα μέλη του προγράμματος κρατάνε επαφή μεταξύ τους και ελπίζουν πως κάποια στιγμή θα ξαναβρεθούν!!!

Δανάη – Αθηνά – Ζωή – Βαγγελίτσα – Νάγια

Ελένη – Γιώργος

Μετά από το ταξίδι οι μαθητές έφτιαξαν βίντεο, στο οποίο συγκέντρωσαν φωτογραφίες από τη συνάντηση.