Για τα σχολικά έτη 2014-16 το σχολείο μας συμμετέχει σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ με θέμα τη μετανάστευση στην Ευρώπη. Η ομάδα εργασίας του προγράμματος απαρτίζεται από μαθητές και καθηγητές από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Τουρκία, το Βέλγιο, τη Σουηδία και τη Γερμανία. Βασικός μας στόχος ήταν να τονίσουμε την πολιτιστική ποικιλομορφία σε όλη την Ευρώπη, να προωθήσουμε το σεβασμό στη διαφορετικότητα και την αποδοχή των «άλλων» και να δείξουμε ότι η αποδοχή και η ανοχή απέναντι σε άλλους πολιτισμούς θα οδηγήσει σε μια καλύτερη Ευρώπη και ακόμη και ένα καλύτερο κόσμο. Κάθε σχολείο συμμετείχε σε 5 συναντήσεις και 5 διεθνικές συναντήσεις. Επίσης διοργάνωσε μια συνάντηση στο χώρο του και φιλοξένησε τις ομάδες από τις άλλες χώρες. Το σχολείο μας φιλοξένησε τον Οκτώβριο τις ομάδες από 6 χώρες. Μετά τις προγραμματισμένες συναντήσεις πραγματοποιήθηκε ένα επιπλέον transnational meeting στο Παρίσι για την αξιολόγηση των δράσεων και τον προγραμματισμό για τη διάχυση των αποτελεσμάτων.
Οι μαθητές, πριν τη συνάντηση, χωρισμένοι σε ομάδες, χρησιμοποίησαν ιστορικές πηγές και πληροφορίες του διαδικτύου και διερεύνησαν για τη στάση της Ευρώπης και διαφόρων Ευρωπαϊκών οργανισμών απέναντι στους μετανάστες καθώς και τον τρόπο με τον οποίο η μετανάστευση μετασχηματίζει τη χώρα υποδοχής και τη χώρα που στέλνει μετανάστες. Οι μαθητές μας, όπως και οι μαθητές των άλλων χωρών, ετοίμασαν και παρουσίασαν στη συνάντηση αυτή ένα powerpoint σχετικά με την οικονομική, πολιτιστική και κοινωνική συνεισφορά των μεταναστών. Πήραν συνέντευξη από μετανάστες για τις εμπειρίες τους πριν και μετά τη μετανάστευση και συγκέντρωσαν ερωτηματολόγια, με σκοπό να διερευνήσουν τη στάση των Ελλήνων απέναντι σε ανθρώπους που διαφέρουν.
Οι μαθητές επίσης έγραψαν μια έκθεση με τίτλο: «to leave is a bit like to die» και ζωγράφισαν μια αφίσα με τίτλο: «Say No to any kind of prejudice, stereotypes, social extinction, discrimination».
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στην Κωνσταντινούπολης, δόθηκε μια ιδανική ευκαιρία στα παιδιά να επικοινωνήσουν με άλλα παιδιά στα αγγλικά, θέτοντας έτσι τις γνώσεις τους σε ένα βιωματικό πλαίσιο. Οι μαθητές πήραν μέρος σε δραστηριότητες όπως ταξίδια, επισκέψεις σε μουσεία, παρακολούθηση ταινίας, συζητήσεις, εργαστήρια εκμάθησης χορών, τραγουδιών, παιχνίδια, σεμινάρια. Με τις δραστηριότητες αυτές, αφού δόθηκε η ευκαιρία στα παιδιά να γνωρίσουν την Κωνσταντινούπολη και την κουλτούρα των κατοίκων της, καλλιεργήθηκε η ιδανική στάση απέναντι ευρωπαϊκές αξίες, και αναπτύχθηκε το πνεύμα της κατανόησης και του αμοιβαίου σεβασμού, καθώς και η αποδοχή και την ανοχή της διαφορετικότητας των πολιτισμών και ανθρώπων.
Η εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη περιγράφεται με το παρακάτω κείμενο από την ομάδα των μαθητών:
Στα πλαίσια του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Erasmus+ είχαμε την ευκαιρία να βρεθούμε για μια εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη. Μέσω του προγράμματος με τίτλο “Who is knocking at my door”, ήρθαμε σε επαφή με μαθητές και καθηγητές από την Τουρκία, Ισπανία, Ιταλία, Σουηδία, Γερμανία και Βέλγιο και δημιουργήσαμε ισχυρούς δεσμούς φιλίας και αμοιβαίας συμπάθειας.
Φτάνοντας στην Κωνσταντινούπολη αργά το βράδυ της Δευτέρας μας υποδέχθηκαν με θέρμη καθηγητές, μαθητές και οι γονείς των παιδιών που θα φιλοξενούσαν τους Έλληνες μαθητές. Η πρώτη συνάντηση ήταν ζεστή, τα παιδιά αγκαλιάστηκαν μεταξύ τους και προσπάθησαν να αποτυπώσουν τη στιγμή της πρώτης επαφής, μέσω φωτογραφικού υλικού. Οι δε καθηγητές οδηγήθηκαν στο ξενοδοχείο, στην Παλαιά Πόλη κοντά στην Αγιά Σοφία το οποίο ήταν υπέροχο από όλες τις απόψεις (τοποθεσία, αρχιτεκτονική, υπηρεσίες).
Την πρώτη μέρα μετά την άφιξη των αποστολών στο σχολείο έγιναν οι πρώτες γνωριμίες μεταξύ όλων των χωρών και αναπτύχθηκαν οι πρώτες φιλίες. Κατόπιν έγινε η παρουσίαση των συνεντεύξεων από όλες τις χώρες και ακολούθησε μία δημιουργική και εμπειρική μέρα ανακαλύπτοντας τη πόλη φιλοξενίας.
Την επόμενη μέρα έγινε διαγωνισμός δοκιμίου, αφίσας και λογοτύπου. Όλες οι συμμετοχές ήταν πολύ καλές, αλλά τελικά υπερίσχυσε το λογότυπο και η αφίσα της Ισπανίας ενώ στο διαγωνισμό δοκιμίου κέρδισε η Τουρκία. Ταυτόχρονα όλοι οι μαθητές συμμετείχαν σε δραστηριότητες με θέμα το ρατσισμό και την ανοχή της διαφορετικότητας. Έπειτα επισκεφτήκαμε το πανεπιστήμιο Bilgiόπου παρακολουθήσαμε ένα σεμινάριο σχετικά με την μετανάστευση και περιηγηθήκαμε στους χώρους του πανεπιστημίου. Μετά το πέρας των υποχρεώσεων, οι μαθητές με οδηγούς του Τούρκους μαθητές πραγματοποίησαν κρουαζιέρα στο Βόσπορο.
Την Τρίτη ημέρα της διαμονής μας στην Κωνσταντινούπολη επισκεφτήκαμε την Αγία Σοφία, το Μπλε Τζαμί καθώς και το Παλάτι Τοπ Καπί. Η επίσκεψη των μαθητών στην Αγία Σοφία ήταν μοναδική στιγμή και οι μαθητές έφυγαν από το μνημείο κατασυγκινημένοι. Το βράδυ όλοι οι μαθητές οδηγήθηκαν στην Ασιατική πλευρά της Πόλης όπου δείπνησαν και έκαναν την βόλτα τους, ενώ οι καθηγητές ήταν προσκεκλημένοι σε μαγαζί στη γέφυρα του Γαλατά με ζωντανή μουσική.
Την Παρασκευή όλοι οι συντελεστές του προγράμματος παρακολουθήσαμε μια παράσταση με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδι συνοδεία πολυμελούς ορχήστρας, αποτελούμενης από μαθητές και το καθηγητή μουσικής του σχολείου. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε τελετή αναπαράστασης παραδοσιακού τούρκικου γάμου από Τούρκους μαθητές. Μετά μεταβήκαμε στο σχολείο όπου έγινε απονομή πιστοποιητικών συμμετοχής στο πρόγραμμα. Το μεσημέρι ακολούθησε ξενάγηση στο παλάτι Ντολμάμπαχτσε. Στο τέλος της επίσκεψής μας εκεί, οι μαθητές αποχαιρετίστηκαν μεταξύ τους με μια ζεστή αγκαλιά. Κατόπιν οι μαθητές οδηγήθηκαν στο ξενοδοχείο όπου διέμειναν μέχρι την αποχώρηση. Το βράδυ μαθητές και καθηγητές από τις αποστολές που είχαμε μείνει πίσω, κάναμε βόλτα στην Παλαιά Πόλη και φάγαμε μαζί σε παραδοσιακό εστιατόριο.
Το Σάββατο κάναμε (μαθητές και καθηγητές) βόλτα στην σκεπαστή και την Αιγυπτιακή αγορά όπου και επιδοθήκαμε σε αγορές. Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν στην θέα της αγοράς και πιστεύουν ότι ήταν μια υπέροχη εμπειρία. Την υπόλοιπη ημέρα έμειναν στο ξενοδοχείο με σκοπό να ξεκουραστούν για να είναι έτοιμοι για το μακρύ ταξίδι της επιστροφής, ενώ οι καθηγητές πραγματοποίησαν την τελευταία τους νυχτερινή έξοδο στην Κωνσταντινούπολη.
Την ημέρα της αποχώρησης λίγο πριν την αναχώρηση του λεωφορείου, στο σταθμό βρέθηκαν οι Τούρκοι μαθητές και οι οικογένειες που φιλοξένησαν τους Έλληνες μαθητές. Υπήρξε μεγάλη συγκίνηση και από τις δύο πλευρές για την αναχώρηση και όλοι έδωσαν την υπόσχεση να ξαναβρεθούν μια μέρα.
Η επίσκεψη μας άφησε θετικές εντυπώσεις. Για όλους ήταν μια εμπειρία υπέροχη και μοναδική, ενώ δημιουργήθηκαν ισχυροί δεσμοί φιλίας μεταξύ των μελών των αποστολών των χωρών που συμμετείχαν στην επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη. Κρατάμε ακόμα επαφή μεταξύ μας και ελπίζουμε μια μέρα να καταφέρουμε να συναντηθούμε όλοι μαζί ξανά. Ήταν πραγματικά μια εμπειρία ζωής!!!
Γιάννης, Γιώργος, Δήμητρα, Ευθύμιος, Πηνελόπη Γιώργος, Φιλιππία Μετά από το ταξίδι οι μαθητές έφτιαξαν το παρακάτω βίντεο, στο οποίο συγκέντρωσαν φωτογραφίες από τη συνάντηση.